Buhtle na pari (parene buchty) (vegan)

“Buchty” su tradicionalno jelo u Slovačkoj, Češkoj i Austriji. Iako sam na internetu našla prevod buhtle, ja lično taj izraz na našim prostorima nisam čula. U svakom slučaju, buhtle su nalik knedlama, ili se peču u rerni ili pare na pari. Pune se pekmezom ili prelivaju nečim kao pundigom od vanile. Prave se sa kvascom, omiljene su medju mladjom populacijom a ove moje su još i veganske (što, naravno, klasična verzija buhtli nije).

20160414_190508

Sastojci (12ak kom.):
400gr brašna (ja koristim od spelte)
20gr kvasca
20gr šećera
so
250ml vode
2 kašike ulja
margarin biljnog porekla
(domaći) pekmez
kakao (po izboru)

20160414_190521

Priprema:
Pomešajte kvasac, 100ml tople vode, šećer  dok vam se kvasac ne sjedini i ostavite minut da stoji. Dodajte so, brašno, 2 kašike ulja i ostatak vode i promešajte rukom. Ostavite na sobnoj temperaturi oko sat vremena da vam se digne testo pa ga izvaljajte. Formirajte buhtle tako što isečete testo na kvadratice i punite ih pekmezom. Ostavite ih jos malo na sobnoj temperaturi (10ak min) pre no što ih stavite na paru.

Ugrejte veći tiganj i sipajte u njega  cca.1.5dl vode. Kad se ugreje, stavite u nju buhtle i parite oko 5 min, dodajte još vode ako treba i ostavite ih par minuta na tihoj vatri. Ponovite u zavisnosti od toga koliko buhtli sa vam smesti na tiganj. Posipajte kakaom i uživajte.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s