Bryndzové halušky (iliti haluške (ili valjušci) sa ovčijim sirom i slaninom) su tradicionalno slovačko jelo, popularno i poznato ne samo u Slovačkoj nego i u svetu. Priprema je jednostavna, jeftina i brza. No, ja vam ovde serviram varijantu bez mleka, jaja i naravno, bez slanine. Da biste spremili haluške, takodje bi bilo dobro da imate tzv. haluškovac (metalno sito sa otvorima cca. 5mm). No ni ja ga nemam pa sam haluške pravila rukom (duži proces).
Sastojci:
oko 3/4 kila krompira
250 gr brašna
250-300 gr tofu
100 ml mleka od riže
so
Priprema:
Krompire izrendate, ako imate živaca, na najsitnije. Dodajte so, brašno i promešajte dok ne dobijete testo. Procedite testo kroz sito (najteži deo ako nemate sito za haluške, ja sam nožem kidala komadiće testa, cca 0,5cm dugačke). Ubacite testo u kipeću vodu i kuvajte 4-5 minuta. Kada isplivaju na površinu, haluške su gotove. “Bryndzu” (ovčiji sir) ćete napraviti tako što ćete u blenderu izmiksati oko 200 gr tofua sa mlekom od riže i posoliti po želji. Ako vam “sir” nije dovoljno gust, dodajte još tofua. Ostatak tofu-a propržite u tiganju umesto slanine. Pomešajte haluške i “bryndzu” a odozgo posipajte “slaninom”. Servirajte toplo. Dobru chut (iliti prijatno, na slovačkom, naravno).