Veganski kolač od cvekle

Da, cvekle. A ako ne volite cveklu, verujte mi, nećete je ni osetiti (skoro). Ima ukus (opet, skoro) kao čokoladni brownie. Priprema čas posla.veganski kolac sa cveklom

Sastojci:
300gr sirove cvekle rendane na sitno
100ml maslinovog ulja
80gr smedjeg šećera ili meda
250ml mleka od ovsa/riže/badema
90gr brašna od spelte
110gr integralnog brašna
prašak za pecivo
3 kašike kakaa

Toping:
2 kašike ulja (najbolje kokosovog)
par kašika omiljenog pekmeza
100gr tamne čokolade (bez mleka, ofc)
orasi, bademi

veganski kolac cveklaPriprema:
U velikoj činiji mikserom umutite ulje i šećer, polako dodajte mleko, brašno, prašak za pecivo, kakao. Cveklu dodajte tek na kraju. Dno formi za torte nauljite, zalijte formu i pecite u rerni na 175 °C nekih 50ak minuta. Ostavite kolač da se ohladi (ne mora skroz), zatim namažite omiljenim pekmezom i prelijte topljenom čokoladom. Ukrasite orasima i ostavite u frižideru pre serviranja. Kolač je posebno mekan i ukusan ako odstoji jedan dan.

Advertisements

3 thoughts on “Veganski kolač od cvekle

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s