Gusta čorba sa sočivom i spanaćem

Nekada mi je najteže da krenem da pišem recept, posebno kad ne mogu da smislim kako da nazovem recept (ne volim da izmišljam imena tipa “smokey stew” ili “čorba a la sonja” – ko će pogoditi šta se iza toga skirva! Mada, sa druge strane, moram izabrati max. 2 dominantna elementa jer se recept ne može zvati: čorba sa paradajzom, sočivom, spanaćem i maslinama..predugačko, zar ne?). Elem, priprema ove čorbe, podsećajuće gustinom na paprikaš (jedan od sastojaka je čak i mlevena paprika) traje malo duže ali komotno može da vam bude i glavno jelo jer je gusta i lepo zasiti.

corba sa socivom i spanacem Sastojci (za 4 osobe):
maslinovo ulje
1 glavica sitno seckanog crnog ili ljubičastog luka
2-3 čena sitno seckanog belog luka
2 kašike mlevene paprike (slatke)
1 šolja smedjeg sočiva
1 šolja seckane šargarepe
4-5 šolja temeljca od povrća
pola kašičice soli
prstohvat-dva bibera
400 gr paradajza (može i iz konzerve)
2 šolje sitno seckanog spanaća
3/4 šolje sitno seckanih maslina
par kriški praziluka (kao ukras)
stew corba veganska

Priprema:
U većem loncu na maslinovom ulju izdnistajte crni i beli luk i dodajte malo soli. Kad luk smekša, dodajte mlevenu papriku. Dodajte i temeljac, sočivo, šargarepu, so i biber i poklopite dok ne provri. Kad provri, na tihoj vatri kuvajte jos 25 minuta, sa povremenim mešanjem, dok sočivo ne smekša. Dodajte paradajz (sitno seckan i izgnječen). Kuvajte jos 20ak minuta i dodajte spanać i masline. Ako je čorba previše gusta, dodajte još vode. Ostavite da stoji 10ak minuta pre serviranja. Gotovo!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s