Rižoto od pečuraka i sušenog paradajza

Ovo je mali specijalitet, dosta dugo se kuva ali svaki zalogaj vredi svakog minuta pripreme. Naravno, mi smo pravili vegansku varijantu, ali ako želite, možete dodati npr. parmezan, da bi rižoto bio po vašem guštu.

Bitna stvar je dobra riža, kvalitetna (postoji i speci riža baš za rižoto, ali ovde je upotrebljena BIO integralna riža). Rižu morate kuvati zajedno sa ostalim sastojcima, a ne posebno.

rizoto sa susenim paradajzomSastojci (za 4 osobe):

1 šolja integralne riže
pola šolje belog vina
oko pola litre temeljca od povrća (možda i više, zavisi od vaše riže)
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
oko 300gr raznih pečuraka (shiitake, šampinjoni)
pola šolje sitno seckanog sušenog paradajza
maslinovo ulje
biljni margarin.rizoto sa pecurkama i susenim paradajzom

Priprema:
Skuvajte temeljac, ili kupite gotov pa ga ugrejte. U tiganju sa maslinovim uljem izdinstajte pečurke seckane na tanje kriške oko 5-6 minuta. Ne želite da vam pečurke puste previše vode, zato ih možda bolje ili dinstajte u velikom tiganju ili u delovima. Ostavite posle sa strane.
U velikom tiganju, na maslinovom ulju, oko 4-5 minuta izdinstajte sitno seckani luk i dodajte rižu (nekuvanu!). Dodajte vino i kuvajte dok ne ispari. Posle dodajte 1 šolju temeljca i kuvajte povremeno mešajući na tihoj vatri dok riža ne upije temeljac. Potom, postepeno dodavajte temeljac u kojem se riža kuva i upija ga. Mešajte svakih par minuta i dobro pazite da vam se riža ne zalepi za tiganj. Riža bi trebalo da bude al dente (ako je previše tvrda, kuvajte je sa još temeljca). Tek na kraju dodajte sitno seckani sušeni paradajz i pečurke. Dodajte i malo biljnog margarina i promešajte. Skinite sa tihe vatre. Eventualno dodajte so (i/ili biber) po želji.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s