Veganska musaka

Ne toliko komplikovan recept, iako iziskuje nešto više vremena i strpljenja. Ali rezultat vredan svakog minuta. Veganska musaka je samo jedna verzija tradicionalne musake a ako ne volite soju, mlevene komadiće soje možete izostaviti i dodati još 50gr pečuraka. Takodje, izvinjavam se zbog krajnje nefotogeničnih slika 🙂

veganska musaka sa patlidzanom Sastojci:
2 manja ili srednja patlidžana
3 krompira
1 crni luk
1 čen belog luka
100ml crnog vina
4 velika paradajza
400ml pasiranog paradajza
250 gr pečuraka
50 gr mlevene soje
biber, so
peršun
maslinovo ulje

Preliv (“bešamel” sos):
250ml “mleka”
150 gr tofua
40 gr biljnog margarina
40 gr brašna
pola kašičice soli
veganska musaka
Priprema:
Patlidžan i krompir bi trebalo spremiti prve. Patlidžan iseckajte na kriške i poprskajte maslinovim uljem. Stavite na pleh i pecite u rerni na 200 stepeni oko 20 minuta (dok patlidžan ne bude mekan). Krompir isto isecite na kriške, kuvajte u vodi prvo 5-6 minuta pa ispržite na ulju dok ne porumeni. Ostavite da se iscedi na kuhinjskom papiru.

Izdinstajte crni i beli luk na maslinovom ulju vatri srednje jačine, dok ne smekšaju. Dodajte crno vino i kuvajte još minut. Dodajte iseckani paradajz i pire od paradajza, konstantno mešajući još oko 2 min. Dodajte sitno seckane pečurke i mlevenu soju i kuvajte na tihoj vatri 10ak minuta (ili dok vam sos ne bude gust). Dodajte peršun, so i biber po želji.

Preliv ćete napraviti tako što ćete u blenderu izmiksovati ‘mleko’ (od soje, riže, badema) i tofu. Posle, na tiganju istopite margarin, dodajte brašno i mešajte konstanto. Polako dodajte mešavinu mleka i tofua, mešajući da vam ne bi ostale grudvice. Na kraju dodajte so.

Na dno vatrostalne posude (koju ste prethodno premazali maslinovim uljem) poredjajte prvo sav krompir pa pola patlidžana a onda sav sos. Na taj sloj dodajte još jedan sloj patlidžana a preko njega prelijte “bešamel” preliv i izravnajte. Pecite u rerni na 200 stepeni C 40ak minuta.

Advertisements

2 thoughts on “Veganska musaka

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s