Veganska čokoladna torta

Ovu tortu sam pravila svom dragom za rodjendan. Veoma jednostavna priprema, varijacije ostavljam na vama. Napomena: bilo bi dobro da imate 2 forme za tart jednake veličine (moje su priblizno jednake s tim da je jedna ravna a druga talasasta, ali to nema veze) jer će vam se kore peći u isto vreme. Naravno, jednu koru uvek možete peći prvu a posle drugu ali tako trošite više struje i priprema vam duže traje.

veganska torta od cokolade
Sastojci:
200 gr integralnog brašna
130 gr belog brašna
12 gr praška za pecivo
50ak gr kakaa u prahu
prstohvat soli
500ml mleka od badema
90ml ulja
25ml jabukovog sirćeta
kašika ekstrata od vanile
– – –
pekmez/marmelada po vašem izboru
bobičasto voće po izboru
80gr čokolade za kuvanje (bez mleka naravno)

veganska cokoladna torta
Priprema:
Ugrejte rernu na 180C i nauljite oba pleha. Pomešajte sve suve sastojke (brašno, prašak za pecivo, so, itd.) u jednoj a sve mokre (mleko, ulje, ekstrat od vanile) u drugoj činiji. Pomešajte suve i mokre sastojke i dodajte jabukovo sirće. Polovinu sastojaka sipajte u jedan a drugu polovinu u drugi pleh. Pecite 40 minuta (posle 30ak minuta im zamenite mesta, najverovatnije će vam kora koje se pekla dole prva biti i donja kora). Izvadite kore i ostavite ih da se ohlade. Donju koru premažite pekmezom po izboru (ako imate vegansku “nutellu”, slobodno možete i nju dodati). Kada spojite obe kore, ostaje samo glazura. Sa malo mleka od badema istopite 80gr čokolade za kuvanje i prelijte tortu. Ukrasite bobičastim voćem dok je čokolada još uvek istopljena. Tortu ostavite da se ohladi u frižideru pre serviranja.

Advertisements

4 thoughts on “Veganska čokoladna torta

  1. molim Vas recite mi koji marku čokolade ste koristili, pošto sam ja bezuspešno gledala 10-ak vrsta i sve “možda imaju tragove mleka”?
    Hvala

    • Moram priznati da koristimo te sa tragovima mleka. Ali koliko mi se cini Menaz (od Starka) mislim da nema ni tih tragova. Meni licno tragovi ne smetaju, jer to samo znaci da se ta cokolada proizvodi na istoj traci gde i proizvodi koji sadrze mleko.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s