Patlidžan punjen salsom od paradajza

Patlidžan je, ako niste znali, voće, bar iz neke botaničke perspektive. Isto kao i paradajz. Inače, patlidžan i paradajz su sigurno u mojoj listi najomiljenijih povrća (iz kulinarske perspektive, sasvim je ok kada govorite o patlidžanu i paradajzu kao o povrću). Ovaj recept je kombinacija nekih od mojih najomiljenijih sastojaka i veoma je lak za pravljenje.

punjeni patlidzan paradajz salsom
Sastojci (za 2 osobe):
2 patlidžana
2 velika paradajza
par krišaka sušenih paradajza
1 čen belog luka
oko 3 kašike maslinovog ulja
sok od pola limuna
bosiljak, svež (ili drugi začin po želji)
so
patlidzan punjen salsom od paradajza
Priprema:
Uključite rernu na 200 stepeni. Patlidžan dobro operite i poprskajte sa malo maslinovog ulja (otprilike par kapi po komadu) i pecite ih u rerni (cele!) oko 20ak minuta. Izvadite ih iz rerne i isecite na 2 polovine. Izdubite sve 4 polovine kašikom – posle 20 minuta u rerni, mnog lakše ćete ih izdubiti (polovinu toga što vam je ostalo ćete koristit pri pripremi ovog recepta a drugu polovinu možete iskoristiti za neki drugi recept sledeći dan). Vratite polovine patlidžana u rernu, smanjenu na 180 stepeni, još 15ak minuta. Za tih 15 minuta, napravite salsu.
Iseckajte paradajz i sušeni paradajz na sitne komadiće, iseckajte i beli luk i bosiljak. Pomešajte sa sitno seckanim ostatkom od patlidžana što ste prethodno izdubili i dodajte skoro ceo sok od limuna, maslinovo ulje i so (ostavite kašiku soka od limuna). Izvadite patlidžan iz rerne i ostavite da se ohladi 5 min. Poprskajte dno ‘čamčića’ ostatkom limunovog soka i napunite salsom. Vratite u rernu jos 5-10 minuta. Prijatno.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s