Preliv za špagete sa shiitake pečurkama i šampinjonima (vegan)

VEGAN    SOY/NUT FREE

Naziv shiitake (iliti šitake) potiče iz japanskog jezika gde ‘take’ znači pečurka a ‘shii’ je drvo na kojem shiitake rastu i.e. hrast. Smatra se da su shiitake izuzetno zdrave, a iako su skuplje, trebalo bi ih ponekad uvstiti u ishranu. Shiitake vam mogu pomoći u borbi protiv visokog holesterola, jačaju vaš imuni sistem, pomažu u prevenciji raka, tromboze a u isto vreme su bogate gvoždjem. Za nas sos za špagete sam koristila shiitake i šampinjone u odnosu 50:50 jer, kao što rekoh, shiitake vam znatno mogu stanjiti novčanik.

shitake pecurke

Sastojci (za 2-3 osobe):
150gr shiitake pečuraka
150gr šampinjona
200ml krem za kuvanje po izboru (npr. Joya Finesse, Oatly, Condi…)
n.b. ja koristim Oatly jer nije na bazi soje nego ovsenih pahuljica
1 srednji crni (ili ljubičasti) luk
pola čena belog luka
ulje, so, začini po izboru (npr. origano, bosiljak)
pregršt sušenog paradajza (po izboru)

shiitake sampinjoni spagete
Priprema:
Na masilinovom ulju izdinstajte sitno iseckani crni i beli luk, dok ne smekšaju. Dodajte na kriške iseckane pečurke i mešajte na srednjoj vatri (bez dodavanja vode ili krema za kuvanje). 5 min mešajte i smanjite vatru – do tada bi pečurke već trebalo da puste sopstvenu vodu. Kuvajte ih u sopstvenoj vodi još oko 5 minuta. Dodajte krem za kuvanje i posolite i začinite po izboru. Ostavite na tihoj vatri jos oko 5 minuta.
Skuvajte špagete (ja sam kuvala špagete od organske spelte) i prelijte ih prelivom. Posipajte sušenim paradajzom.

preliv od shiitake i sampinjona

Advertisements

One thought on “Preliv za špagete sa shiitake pečurkama i šampinjonima (vegan)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s