Veganske tufahije

Tufahije su tradicionalna bosanska poslastica, puna kalorija. Ova verzija ne samo što ima manje kalorija (iskreno, i nema ih toliko manje), ali je i bez namirnica životinjskog porekla. Kao zasladjivač možete koristiti sirup agave, steviju ili javorov sirup. Naravno, možete i med (iako je med veoma škakljiva namirnica u veganskoj kuhinji). U zavisnosti od veličine i količine vaših jabuka, toliko i oraha morate imati. Inače, zanimljiva informacija: tuffah na arapskom znači jabuka.

tufahije veganske

Sastojci:
3 jabuke
100gr oraha
1-2 kašike meda/javorovog/agave sirupa
1 limun

veganske tufahije

Priprema:
Jabuke izdubite i oljuštite. Kuvajte ih u vodi u koju ste prethodno iscedili sok jednog limuna (ovako vam jabuke nece biti tamne). Kuvajte ih dok ne budu meke ali ne smeju biti previše meke (možda oko 5-6 minuta). Izvadite ih iz vode, iscedite i kad se malo ohlade, napunite smesom oraha i meda (ili sirupa). Stavite ih da se peku u rerni 10ak minuta na 180 stepeni. Kada ih izbadite iz rerne, prelijte sirupom, eventualno kokosovim mlekom i mlevenim orasima.

Advertisements

5 thoughts on “Veganske tufahije

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s