Domaći müsli

VEGAN    GLUTEN FREE

U svetu često postiji zabuna izmedju müsli (muesli, musli) i granolom, iako se na našim prostorima izraz granola skoro uopšte ne koristi. Ta zabuna proizilazi iz toga što i müsli i granola sadrže slične sastojke (razne pahuljice, orahe, voće) dok je razlika u tome što je (ili bi trebalo da bude) müsli bez dodatog šećera, trebalo bi da sadrži više suvog voća i često se nalazi u sirovijem stanju nego granola (npr. pahuljice se ne prže, ne peku). Tako da, u stvari, ovaj recept ovde je granola ali sam ostavila u nazivu müsli (da ne bi bilo previše pitanja). 😉

domaci musli granola

Sastoci (za jednu veliku teglu, plus):
2 velike šolje ovsenih pahuljica
pregršt lešnika
pregršt badema
pregršt oraha
pregršt goji bobica (ili suvog groždja)

pola jabuke
2 dl soka od jabuke
1 kašika ekstrata od vanile
2 kašike putera od kikirikija (ako imate/želite)
par kašika sirupa od agave (ili drugog zasladjivača)

domaci musli

Priprema:
Polovinu jabuke iseckajte na sitne komade (što sitnije, to bolje) i zajedno sa sirupom od agave, ekstratom od vanile i 1dl soka od jabuke pomešajte na tihoj vatri propržite u tiganju. Dodajte ovsene pahuljice, pregršti oraha, bobica, sušenog voća po izboru, kašiku-dve putera od kikirikija (ako želite) i preostao 1dl soka od jabuke. Mešajte konstantno oko 5 minuta (dok vam svi sastojci ne budu jednako “mokri”).
Celu ovu smesu stavite na pleh za pečenje (na papiru za pečenje). Nema veze ako vam ostanu grudvice. Pecite u rerni 30ak minuta, ali posle prvih 15 minuta, otvorite rernu i malo promešajte da bi bilo izjednačeno. Ostavite da se ohladi i držite posle u tegli.

Advertisements

2 thoughts on “Domaći müsli

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s