Dal sa karijem

VEGAN   GLUTEN/SOY/NUT FREE

Dal (iliti dahl, daal) je tradicionalno indijsko jelo. Takodje se konzumira i u Pakistanu, Nepalu i okolnim zemljama. Uvek se pravi od neke vrste sočiva i mahunarki i zbog toga je odličan izvor proteina. Masoor daal je verovatno najpopularniji i pravi se od crvenog sočiva – upravo sam taj pravila i ja, ali na svoj način da bi bio dostupan svima jer sastojci nisu ni malo egzotični. Dal ne bi trebalo da je previše gust ali ne bi trebalo ni da je previše čorbast. Uglavnom se konzumira sa rižom, indijskim hlebom ili povrćem.

indijski dal daah dahl

Sastojci (za 4 porcije):
1 šolja crvenog sočiva
1 konzerva paradajza (oko 400gr)
pola glavice crnog luka
1 čen belog luka
5-6 kašika senfa
4 kašike karija
ulje

masoor dahl

Priprema:
Skuvajte jednu šolju sočiva sa 2.5 šolje vode (ako je potrebno, dodajte vodu ali ne bi trebalo da imate viška vode kada se sočivo skuva). Izdinstajte crni i beli luk na ulju i dodajte ceo paradajz u konzervi (ako nije iseckan, prethodno ga iseckajte na sitne komade). Dodajte sočivo, senf i kari i mešajte na tihoj vatri od 5 do 10 minuta. Servirajte toplo. Kari možete dodati po želji, ako ne želite da bude previše začinjeno, dovoljne su vam 2-3 kašike karija.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s