Palačinke od heljdinog brašna (vegan)

SOY/GLUTEN/DAIRY/NUT/SUGAR FREE

Htedoh da napravim varijantu jednog od mojih omiljenih jela na jedan sasvim drugačiji način – bez mlečnih proizvoda, bez soje, bez glutena. Posle duže pretrage, našla sam dva recepta čija mi se kombinacija učinila moguća i dostupna (netradicionalni recepti uglavnom sadže i netradicionalne sastojke kao npr. tapioca starch ili sorghum flour, itd.). Na kraju ja te palačinke i napravih, veoma su ukusne ali posao oko njihovog pravljenja uopšte nije naivan i traje bar 3 puta duže nego sa normalnim palačinkama. Sledeći put, verovatno pravim kombinaciju ovih i onih mojih drugih palačinki, sa glutenom.

Za ovaj recept će vam biti potreban i papir za pečenje, koji ćete iseći na kvadrate veličine tanjira. S obzirom da su palačinke lepljive dok su tople, trebalo bi ih odvojiti papirom za pečenje (vid. sliku dole).

palacinke heljda bez glutena

Sastojci (za 10ak palačinki):
2 šolje heljdinog brašna
1 šolja brašna od pirinča
2 kašike krema od kokosa
3 šolje mleka od riže
1 kašičica praška za pecivo ili sode bikarbone
prstohvat soli
ulje
mineralna voda

palacinke sa heljdinim brasnom

Priprema:
Pomešajte heljdino brašno i brašno od pirinča, dodajte so i napravite rupu u sredini smese. Do toga dodajte kokos, pola mleka i prašak za pecivo. Mešajte, postepeno dodavajući mleko. Dodajte par kašika ulja i mineralnu vodu tako da biste dobili testo nešto gušće od “normalnog” testa za palačinke. Pecite redovno, okrećući kad vam se jedna strana ispeče toliko da se više ne lepi za površinu tiganja. Oprez: verovatno ćete svaku stranu palačinke morati da pečete oko 3 puta duže nego normalno, tako da se naoružajte strpljenjem. Palačinke redjajte jednu na drugu sa papirom na pečenje izmedju njih. Punite čime god želite.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s