Salata od avokada i kinoe

VEGAN     GLUTEN FREE    SOY FREE

Kinoa – poznata i kao čudesna namirnica – je žitarica koja se koristila jos za vreme civilizacije Inka koji su verovali da je ova namirnica sveta. 14% kinoe je protein a takodje sadrži fosfor, magnezijum i gvožde. Kinoa je i izvor kalcijuma a trebalo bi da nadje mesto na stolu posebno kod vegana ili pak ljudi koji imaju intoleranciju na mleko. Kinoa ne sadrži gluten i lako se vari.

kinoa sa avokadom

Sastojci (za 4 osobe):
1 šolje kinoe
2 šolje vode
oko 6/7 cherry paradajza
2-3 kriške sušenih paradajza (ako imate pri ruci)
zreli avokado
4-5 maslina
pola šolje kuvanog iseckanog spanaća
1/4 glavice crnog luka
3 kašike soka od limuna
maslinovo ulje
so

kinoa

Priprema:
Kinou pre kuvanja isperite. Kuvajte je tako što ćete pustiti vodu da provri (odnos kinoa:voda je 1:2) i ostaviti na tihoj vatri 15ak minuta. Kad se kinoa skuva, biće znatno smekšana. Iscedite ostatak vode i sipajte kinou u činiju gde ćete dodati iseckani cherry paradajz (i sušeni ako želite), spanać, masline, avokado i luk. Promešajte i dodajte sok od limuna, ulje i so. Servirajte odmah ako želite topliju salatu ili ostavite prvo da se ohladi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s