Varivo od leblebija (iliti slanutka) sa karijem (vegan)

VEGAN    GLUTEN FREE    SOY FREE

Leblebija, slanutak, chickpea, cicer (Lat.) je izvor cinka, gvoždja, kalcijuma, fosfora ali i belančevina, vitamina i minerala. Koristi se većinom u kuhinji Bliskog Istoka, severne Afrike i Turske.

Ovo varivo sam slučajno “izmislila” praveći kombinaciju druga dva recepta. Na kraju kuvanja mi se činilo da nešto nedostaje pa sam dodala kari. Više nije ništa nedostajalo.

Varivo se jednostavno pravi ali bitni deo recepta je ostaviti leblebiju min. 12 sati u vodi – dakle, noć pre no što planirate da kuvate, potopite zrno vodom i ostavite preko noći jer i inače se duže kuva.

varivo od leblebije

Sastojci:
2 šolje leblebije
1/4 crnog ili crvenog luka
jedan praziluk (beli deo)
so
kari

slanuta

Priprema:
Leblebiju kuvajte na tihoj vatri (i u čistoj vodi – ne toj u kojoj je stajala preko noći) nekih 50ak minuta. Posle iscedite ali vodu u kojoj se kuvala ostavite sa strane. Izdinstajte sitno seckani luk i praziluk (koji ste prethodno iseckali na kolutove) dok ne smekšaju i dodajte leblebiju. Prelijte vodom taman toliko da pokrijete sve sastojke u loncu. Dodajte so po ukusu. Kuvajte 15ak minuta i sklonite sa vatre. Ručnim mikserom izmiksujte smesu ali ne morate biti detalnji – dovoljno je ako pola smese dobro izmiksujete a ostatak vam ostane ceo. Dodajte kari po želji. Jednostavno, zar ne?

slika leblebije preuzeta sa: http://www.bbc.co.uk/food/chickpea

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s